Sunday, November 13, 2016

Πως έφτασε η γαλοπούλα να κατακτήσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Είναι ένα έδεσμα που δεν λείπει πια από κανένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Η γαλοπούλα! Μαγειρεμένη με πολλούς τρόπους αποτελεί το κέντρο του εορταστικού οικογενειακού τραπεζίου. Πως έφτασε όμως μέχρι εδώ;




Τη γαλοπούλα την απάντησαν για πρώτοι φορά οι Ευρωπαίοι στη Αμερική. Συγκεκριμένα οι Ισπανοί κατακτητές που έφθασαν στο σημερινό Μεξικό.
Είναι γνωστό ότι οι πρώτοι κατακτητές που έφθασαν στην Αμερική είχαν την εντύπωση ότι ήταν οι Ινδίες γι' αυτό δεν παρέλειψαν να βαφτίσουν το παράξενο πτηνό, που όμως κάτι τους θύμιζε: ινδιάνικο κοτόπουλο.



Η γαλοπούλα πέραση στην ευρωπαϊκή ήπειρο και η συστηματική εκτροφή της άρχισε περίπου το 17ο αιώνα από Ιησουίτες μοναχούς στη Γαλλία.
Πριν τη γαλοπούλα, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι των Ευρωπαίων στολιζόταν από χήνες, παγώνια ή αγριογούρουνο. Πηγές αναφέρουν ότι για πρώτη φορά η γαλοπούλα κατέληξε στο χριστουγεννιάτικο εορταστικό τραπέζι από τον Άγγλο βασιλέα Ερρίκο Η'
Το κρέας της γαλοπούλας που είναι εξαιρετικά νόστιμο, ήταν τότε μια πρακτική επιλογή μια και το κοτόπουλο ήταν πιο ακριβό από τη γαλοπούλα, τουλάχιστον εκείνα τα χρόνια. Επίσης οι αγελάδες που επίσης ήταν μια επιλογή ήταν πιο χρήσιμες ζωντανές μαι και μπορούσαν να βοηθήσουν σε διάφορες εργασίας αγροτικές ή άλλες.

Η απόλυτη επικράτηση της γαλοπούλας σαν χριστουγεννιάτικο έδεσμα έγινε περίπου στα μέσα του 20ου αιώνα, τότε άρχισαν να φoράνε και χριστουγεννιάτικες στολές, όταν εκτόπισε σχεδόν ολοκληρωτικά τη χήνα από το εορταστικό τραπέζι.
Έχουμε φθάσει σήμερα να καταναλώνουμε μάλιστα πάνω από 10 εκατομμύρια γαλοπούλες κάθε χρόνο.

Η γαλοπούλα είναι ένα πτηνό αρκετά μεγάλο έτσι ώστε με αυτό να χορτάσει όλη η οικογένεια, Επίσης ιδιαίτερα προσιτή είναι και η τιμή της.

1 comment:

  1. http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2012/10/global-government.html

    ReplyDelete