Friday, November 15, 2013

Μαίρη Φιξ (Παρουσίαση)

Σύζυγος Καρόλου, της οικογένειας που το βαυαρικό όνομά της σημαίνει ζωή και έγινε συνώνυμο της ελληνικής μπίρας, η Μαίρη Φιξ μας ξεναγεί στο οικογενειακό κτήμα «Γαία Ελαιών» στο Ηράκλειο Αττικής και εξηγεί γιατί η φιλανθρωπία, εν τέλει, έχει την ίδια σημασία με τη λέξη ζωή.

Το λεπτό διακριτικό φως των λευκών κεριών αντανακλά πάνω στις γυαλιστερές επιφάνειες των κηροπηγίων, φωτίζοντας τα επιβλητικά οικογενειακά πορτρέτα και τους δερματόδετους τόμους στη βιβλιοθήκη. Η σιγανή φωτιά στο μαρμάρινο τζάκι απορροφά την ανοιξιάτικη υγρασία και η Μαίρη Φιξ, οικοδέσποινα κι αέρινη παρουσία σε ένα σκηνικό που θυμίζει εικονογράφηση βιβλίου εποχής, ανοίγει τις πόρτες της βεράντας, για να μας ξεναγήσει. Χρειάζονται κάποια δευτερόλεπτα για να συνηθίσει το μάτι τη μοναδική θέα που απλώνεται.



Μακριά στο βάθος, πέρα από τον ελαιώνα του κτήματος Φιξ στο  Ηράκλειο Αττικής, διακρίνονται τα κτίρια και η βοή της πόλης, μέχρι που ο ουρανός αγγίζει το Σαρωνικό. Ο σύζυγός της, Κάρολος Α. Φιξ, μας συνοδεύει στη «Γαία Ελαιών», όπως είναι η νέα «οικολογική»  ονομασία των εβδομήντα στρεμμάτων τα οποία περιβάλλουν την πέτρινη αγρέπαυλη του '30, παλαιότερα εξοχική κατοικία της οικογένειας και σήμερα μία από τις μόνιμες.

No comments:

Post a Comment