Friday, November 29, 2013

Σύγχρονο παραμύθι, Φελίπε & Λετίσια Ορτίς

4.000 δημοσιογράφοι και τηλεοπτικοί δίαυλοι 100 χωρών εκτός της  Ελλάδας αναμετέδωσαν ζωντανά τον τρίωρο γάμο του  διαδόχου του ισπανικού θρόνου με την «κοινή θνητή», πρώην  τηλεπαρουσιάστρια, Λετίσια Ορτίς. Ένας άνεμος  ανανέωσης πνέει στο βασίλειο των Βουρβόνων.
O ουρανός της Μαδρίτης ήταν γκρίζος, με βαριά σύννεφα βροχής πάνω από τον καθεδρικό ναό της Αλμουδένα. Τίποτα όμως δεν μπορούσε να σκιάσει την τελετή των γάμων του 36χρονου διαδόχου του ισπανικού θρόνου, Φελίπε, και της 31χρονης αγαπημένης του, Λετίσια Ορτίς, πόσο μάλλον όταν οι σταγόνες που έπεφταν πάνω στην ουρά του νυφικού της μέλλουσας βασίλισσας καταχωρίσθηκαν ως γούρι. 

 
Περισσότεροι από 1.400 καλεσμένοι από όλο τον κόσμο, εκπρόσωποι κυβερνήσεων και βασιλικών οίκων παρακολούθησαν το μυστήριο.  Τα μέτρα ασφαλείας, μετά το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα, ήταν δρακόντεια, με αστυνομικούς στις ταράτσες των κτιρίων γύρω από το ναό και ελικόπτερα να περιπολούν. Ο αριθμός των δημοσιογράφων που κάλυψαν το μυστήριο ξεπέρασε τους 4.000. Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το γάμο εξηγείται απλά: Η ιστορία αγάπης του Φελίπε και της διαζευγμένης Λετίσια, η οποία δεν προέρχεται από κάποιο βασιλικό οίκο, αλλά μέχρι πρότινος ήταν διάσημη ως παρουσιάστρια ειδήσεων της ισπανικής τηλεόρασης, παραπέμπει κατευθείαν στην  ιστορία της Σταχτοπούτας, ανανεώνοντας το θεσμό της βασιλείας και προσδίδοντάς του κάτι από τη μαγεία ενός παραμυθιού. Το ότι η Λετίσια υπήρξε διαζευγμένη και το ότι δεν είναι ευγενικής καταγωγής, αλλά απλή πολίτης, δεν λειτούργησε εναντίον της.


 
Η καθολική εκκλησία αγνόησε τον προηγούμενο γάμο, καθώς είχε τελεστεί στο δημαρχείο, ενώ το γεγονός ότι ο πρίγκιπας διάλεξε για μέλλουσα βασίλισσα της χώρας μία απλή Ισπανίδα υπήκοο χαρακτηρίστηκε ως βήμα εξέλιξης του θεσμού της βασιλείας. Η Λετίσια  φορούσε την ίδια τιάρα από διαμάντια και πλατίνα που είχε φορέσει η βασίλισσα Σοφία στους γάμους της με τον Χουάν Κάρλος το 1962, στην Αθήνα. Στον Φελίπε την παρέδωσε ο πατέρας της, Χεζοούς Ορτίς, ο οποίος παρακολούθησε το μυστήριο καθισμένος δίπλα στην Παλόμα Ροκασολάνο, τη μητέρα της Λετίσια, με την οποία είναι διαζευγμένος.  Μετά το τέλος του μυστηρίου, το ζεύγος επιβιβάστηκε σε μία αλεξίσφαιρη Ρολς Ρόις. Σε μία συμβολική κίνηση, το αυτοκίνητο κατευθύνθηκε πρώτα στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, προκειμένου οι νεόνυμφοι να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος, σηματοδοτώντας την ίδια στιγμή ένα νέο ευοίωνο ξεκίνημα στη δημόσια ζωή της χώρας...

No comments:

Post a Comment